Groepskavel Struitenweg Rotterdam

Groepskavel Struitenweg Rotterdam

Op verzoek van de Gemeente Rotterdam heeft Studio Stylo een schetsontwerp gemaakt voor een stadskavel aan de Struitenweg in Oud-Charlois Rotterdam. Deze kavel ging in oktober 2015 in de verkoop en wordt aangeboden aan een groep kopers, die deze locatie als CPO-project gaan ontwikkelen. Om de potentiële kopers een betere voorstelling te geven van de mogelijkheden op de kavel, is dit schetsontwerp gemaakt en gepresenteerd voor de Zelfbouwacademie Rotterdam.

Deze stadskavel aan de Struitenweg in Charlois heeft een bijzondere ligging en vorm. Het terrein ligt op een rustige, besloten plek die aan de twee lange zijden grenst aan achtertuinen van de huizenblokken ernaast. Verder heeft de plek een groen en kleinschalig karakter. Er is een aantal grote bomen die behouden moeten worden. Door de trapezium-vorm van de kavel, opent het gebied zich naar de Struitenweg. Vanaf daar zal het ontwerp dan ook toegankelijk zijn voor bewoners, bezoekers en auto’s. Naar de versmalling aan de achterzijde toe, krijgt het plan geleidelijk steeds meer een privé-karakter.

De bewonersgroep
Deze kavel is bestemd voor wonen in een groepsachtige setting met 2-4 woningen en gemeenschappelijke voorzieningen. Vanwege de zeer betaalbare grondprijs is het een goede zelfbouwlocatie voor diverse huishoudens met een beperkt budget. Doordat je als groep samen kunt bouwen en gemeenschappelijke ruimtes kunt maken, is er meer luxe en ruimte haalbaar dan bij individuele bouw.  De bewonersgroep die het uitgangspunt voor dit schetsontwerp vormt, bestaat uit de volgende 4 fictieve huishoudens die allemaal houden van sociale contacten binnen een groep:

1. Een echtpaar waarvan de kinderen net het huis uit zijn. Zij gaan over een paar jaar met pensioen en hun huidige huis is te groot geworden. Zij willen op een rustige plek in de stad wonen, met een eigen ruime tuin. Ook vinden zij het prettig om goed contact te hebben met verschillende buren. Zij houden van reizen en willen ook daarom kleiner gaan wonen; om regelmatig een verre reis te kunnen maken. Als ze ouder worden is het misschien handig om wat hulp te krijgen van hun buren.

2. Een alleenstaande moeder met een dochter van 5 jaar. Zij zoekt een huis met twee slaapkamers en woonkamer. Omdat ze ‘s avonds vaak thuis is om bij haar dochter te zijn, zou ze graag een gezamenlijke fitnessruimte en sauna dichtbij huis hebben. Die kan ze gebruiken als de kleine slaapt. Ze wil graag een plek waar haar dochter veilig kan spelen. Ook vindt ze het een prettig en veilig idee om in een groep te wonen. Dan kan ze af en toe samen eten of borrelen. En misschien kan iemand een keer op haar dochter passen.

3. Een kunstenaar. Hij is alleenstaand schilder en beeldhouwer. Hij zoekt een woning die ruim genoeg is voor hem zelf. Hij is gesteld op zijn privacy in huis. Maar hij kookt ook graag voor zijn grote groep vrienden. Een gemeenschappelijke kookstudio en een atelierruimte aan huis lijken hem ideaal. Om te koken gebruikt hij graag verse ingrediënten uit zijn moestuin.

4. Een jong stel dat hun opleiding net heeft afgerond en is begonnen met werken. Zij zijn starters op de woningmarkt met een beperkt budget.  Hun woonruimte hoeft niet zo groot te zijn, want ze zijn vaak uit huis. Maar ze houden wel van een feestje, dus een gemeenschappelijke ruimte met een bar zouden ze erg leuk vinden. Ze houden ook van de sauna en een whirlpool, maar kunnen dat zelf niet betalen. Om die te delen met de buren vinden ze een goed plan. Zij wil bovendien haar eigen bedrijf gaan starten en zoekt een kantoorruimte aan huis.

groen dak en patio’s
Voor deze gemengde bewonersgroep is een schetsontwerp gemaakt voor vier vrijstaande woningen met elk een eigen buitenruimte in de vorm van een patio. De woningen worden met elkaar verbonden door een schuin oplopend groendak dat het laagste punt heeft aan de noordzijde en oploopt tot een hoogte van ca. 3,5 meter aan de Struitenweg. Onder dit dak ontstaat ruimte voor allerlei gemeenschappelijke binnenruimten, zoals kantoren en ateliers aan de straatkant, gedeelde leisure-functies daarnaast en onder het laagste deel voorzieningen, zoals bergingen.

Boven op het schuine dakvlak ontstaat een ruime gemeenschappelijke buitenruimte. Het laagste deel van het dak, waaronder geen gebouw gemaakt wordt, biedt ruimte voor een gezamenlijke moestuin. Het hoger gelegen dak vormt een mooie plek voor een zonneweide en speelruimte. Kortom een ruime buitenruimte waar je met bezoek kunt zitten en een plek om je buren af en toe te spreken.Elke woning heeft daarnaast een privé-buitenruimte, een patio in twee niveaus die toegankelijk is van uit de woning  ter hoogte van de woonkamer en de keuken. Vanuit het hoogste niveau van de patio heb je een trapje naar het gemeenschappelijke groen-dak.

Elke woning heeft een eigen voordeur waar je terecht komt via een gezamenlijk woonstraatje, dat alleen voor voetgangers en fietsers bereikbaar is vanaf de Struitenweg. Doordat de woningen ten opzichte van elkaar verschoven zijn, krijg je in dit straatje beschutte plekjes met beplanting, waar je aan de voorkant van je huis kunt zitten. Parkeerruimte op eigen terrein voor vier auto’s is gemaakt als uitsnede uit het groen-dak aan de kant van de Struitenweg.

De woning
Eén van de randvoorwaarden voor het bouwen op deze plek is het behoud van het groene, kleinschalige karakter. Dit wordt gerealiseerd door de groene daken, maar ook de voorgeschreven bouwhoogte van 4,5 meter draagt daaraan bij. Om deze beperkte bouwhoogte zo goed mogelijk te benutten zijn er split-level-woningen gemaakt. De woning is gedeeltelijk half-verdiept in de grond. De woonkamer ligt op maaiveldniveau en heeft een grote hoogte van 4,2 meter. De slaapverdieping is half-verdiept, op 1,5 meter onder maaiveld, en is 2,7 meter hoog. De woonkeuken ligt half-verhoogd, 1,5 meter boven maaiveld en is ook 2,7 meter hoog. Zo ontstaat een compacte maar ruimtelijk interessante woning van ongeveer 100 m2.

Dit schetsontwerp laat zien hoe je op deze kavel als groep zou kunnen wonen. Er is een interessante mix van privé – gezamenlijk en binnen – buiten aanwezig. De locatie is een kleinschalige, rustige en groene plek midden in de stad. En met deze opzet voor het ontwerp kun je er als groep voor een beperkt budget veel ruimte en luxe realiseren.

Ben je ook geïnteresseerd in een schetsontwerp voor jouw kavel? Neem dan contact met me op voor meer informatie.

Vrijstaande woning Gemonde
In Gemonde, gemeente Sint Michielsgestel, is deze vrijstaande woning gebouwd. Het voorhuis is vormgegeven als een traditionele woning met eigentijdse details. In contrast daarmee kregen de aanbouw en het bijgebouw aan de achterzijde een strakke vormgeving. Kortom, een klassieke woning in een modern jasje.
Moderne villa Hoek van Holland
Op een ruim perceel in de buurt van het strand van Hoek van Holland is deze vrijstaande woning gebouwd. Het is een moderne woning, afgewerkt met eigentijdse materialen zoals wit stucwerk, zwarte baksteen en antraciet-kleurige aluminium kozijnen.
Villa Middelburg Rittenburg
Op een ruime kavel in de wijk Rittenburg wordt deze vrijstaande woning gebouwd. Het wordt een vrijstaande villa in jaren-30-stijl, maar mét eigentijdse elementen.
Villa Nieuwerkerk aan den IJssel
Op een bijzondere locatie vlak langs de snelweg wordt deze ruime villa gebouwd. Een woning met een traditionele hoofdvorm met schuine kap. Maar ook met een modern uiterlijk door de grote glasvlakken, eigentijdse materiaalkeuze en vormgeving van de gevel.
Woning Monster Schelpenduin
Voor een kavel in Monster is deze vrijstaande woning ontworpen, op de locatie Schelpenduin vlakbij de duinen. De sculpturale vormgeving geeft de woning een moderne maar vriendelijke uitstraling. De indeling van binnen maakt het huis levensloopbestendig.
Bungalow buitengebied Nijverdal
In het buitengebied bij Nijverdal is een ruime vrijstaande woning ontworpen. De opzet van deze bungalow is levensloopbestendig; met de belangrijke ruimtes gelijkvloers. Woning en bijgebouwen zijn als één geheel vormgegeven onder een alles-verbindend dak
Bungalow met bedrijf in Rhoon
Moderne bungalow met platte daken op een kavel in Rhoon. De locatie van de zelfbouwkavels is bijzonder door de ligging op eilanden, in een overgangsgebied tussen bedrijventerrein en landelijk buitengebied. De opbouw van de bungalow is een helder samenspel van volumes: twee ten opzichte van elkaar verdraaide blokken en een transparante tussenruimte.
Comfort Home
Comfort home is een vrijstaande villa met een vertrouwd uiterlijk door traditionele elementen. Toch heeft de woning een eigentijdse vormgeving en een natuurlijke uitstraling. Het is een geborgen plek om de echt thuis te voelen.
Villa Panorama
Lichte woning met veel uitzicht en afgeronde vormen. De houten puien zijn naar wens in te delen met afwisselend glasvlakken en houten panelen. Het groendak gaat vloeiend over in een groene gevel.
Patiowoning
Gelijkvloerse woning met drie slaapkamers en een rustige patio in het midden. Het schuine dakvlak is voorzien van ronde dakramen en begroeid met vegetatie naar keuze. Duurzaam door goede isolatie, de houten gevelafwerking en een groen dak.