Hoe kun je je woning verbouwen?

Als je eigen huis niet (meer) voldoet aan al je wensen, dan kun je gaan verhuizen. Maar als je gehecht bent aan je vertrouwde huis en buurt of je vindt geen ander geschikt huis, dan is het vaak beter om je huis aan te passen en op te knappen. Bij een verbouwing kun je een aantal onderdelen van je huis aanpakken om je woning weer helemaal naar wens te maken. Hierbij kun veel waarde toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

Nieuwe indeling

Met een nieuwe indeling, verandering je de binnenkant van je huis. Wanden worden verplaatst, waardoor nieuwe kamers ontstaan. Met een goed ontwerp voor de indeling kan je woning weer helemaal geschikt worden voor jouw manier van wonen. Is je zolder bijvoorbeeld een lege, open ruimte, dan maak je er met een zolderverbouwing één of meer slaapkamers, was- en opbergruimte.

Gevelaanpassingen

Hierbij gaat het om het aanpassen en opknappen van de buitenkant van je huis. Je kunt het uiterlijk veranderen door andere kozijnen te plaatsen of andere kleuren te kiezen. Bijvoorbeeld door een schuifpui of luifel te plaatsen of door je gevelafwerking te vervangen voor een ander materiaal.

Aanbouw en uitbouw

Voor extra ruimte in huis kun je een aanbouw of uitbouw laten maken. Als de aanbouw alleen op de begane grond en aan de achterkant geplaatst wordt, dan kan dit vaak vergunningvrij gebeuren. Voor een aanbouw op de eerste verdieping of hoger is altijd een omgevingsvergunning nodig. Ook met een serre of erker voeg je meer bruikbare ruimte toe – en daglicht bovendien.

Opbouw en dakkapel

Ook met een opbouw op het dak of met een dakkapel kun je je woning uitbreiding. Met een opbouw op een plat dak, wordt een gehele verdieping toegevoegd die even groot kan zijn als de verdieping eronder, maar vaak is een opbouw wat kleiner in oppervlak. Met een dakkapel kun je veel bruikbare ruimte toevoegen op zolder.

Renovatie

Bij renovatie wordt vooral de kwaliteit van je woning verbeterd. De binnenkant van je huis wordt geheel (of gedeeltelijk) gestript en opnieuw afgewerkt, eventueel met een aangepaste indeling. Ook de buitenkant van je huis kan gerenoveerd worden; met behoud van het oorspronkelijke uiterlijk, of met een aangepaste uitstraling. De bouwkundige kwaliteit van een oude woning wordt dan vaak opgewaardeerd tot het niveau dat past in deze tijd; bijvoorbeeld door middel van gevelisolatie en dubbel glas.

Verbouwen van je huis kan dus in verschillende vormen en vaak gaat het om een combinatie van de bovenstaande punten. Bij een uitgebreide verbouwing kom je veel zaken tegen die je ook bij nieuwbouw tegenkomt. Bij een kleinere verbouwing is de aanpak vaak eenvoudiger.

Meer informatie en ideeën over verbouwingen en hoe ik je daarbij kan helpen vind je onder verbouwing.