Meer over patiowoning

Patiowoning bovenaanzicht

Op veel plekken in Nederland is het druk. Lawaaiig verkeer en massa’s mensen in de stad. En zelfs in een rustige villawijk lijkt er altijd wel iemand te klussen of te snoeien, nét als je in de tuin zit. Soms wil je gewoon een rustig moment voor jezelf. Maar waar vind je dat?

Het ontwerp van een huis kan je helpen om die rust te vinden. Zoals deze beschutte patiowoning. Dit is een oase van rust op elke locatie. Omsloten door bijna raamloze houten gevels is dit huis sterk naar binnen gericht. De centraal gelegen binnenplaats vormt de belangrijkste bron van licht en uitzicht voor de ruimten die eromheen liggen. 

alle rust en privacy
De patio is een besloten buitenruimte waar weinig geluid binnendringt. Een plek om in alle rust en privacy te zitten. Bijna alle kamers in huis krijgen hun daglicht binnen via de patio. Alleen de plekken waar je kort verblijft, zoals de badkamer of berging krijgen licht binnen via een rond daklicht. De woning is afgewerkt met hout en grotendeels gesloten, alleen de voorgevel heeft een kozijn met de voordeur en een slaapkamerraam. In deze variant van de patiowoning is ook een schuifpui gemaakt vanuit de eethoek naar de achtertuin. Het huis is verder in zichzelf gekeerd, zodat je je hier heerlijk kunt terugtrekken in je eigen wereld.

Het gesloten karakter van de gevels heeft behalve rust en privacy nog een ander voordeel. Het oppervlak van een kavel kan namelijk maximaal benut worden als de maten ongeveer overeenkomen met de afmetingen van dit ontwerp. Het bouwvlak van de kavel mag volgens de regelgeving tot de randen worden volgebouwd, omdat de gevel geen ramen heeft.

natuurlijke uitstraling
De houten gevels en het groene dak geven de patiowoning een natuurlijke uitstraling. Op een groene locatie zal het huis daarom gemakkelijk opgaan in zijn omgeving. In een stedelijk gebied draagt de woning juist een stukje natuur bij. Het natuurlijke karakter wordt aan de binnenzijde nog eens versterkt door het gebruik van hoogwaardige natuurlijke materialen en afwerkingen. De aanwezigheid van groen draagt ook bij aan de duurzaamheid, door goede isolatie en opvang van regenwater.

Het schuin oplopende dak geeft de woning een bijzondere ruimtelijkheid binnen. Er zijn lagere ruimtes gemaakt waar dat mogelijk is en in de woonkamer is extra hoogte toegevoegd; het hoogste punt is ruim 4 meter hoog. Deze ruimtelijkheid in de woonkamer draagt bij aan een sfeer van kwaliteit en luxe. Die sfeer wordt nog eens versterkt door het hoogwaardig materiaalgebruik en afwerkingsniveau.

indeling
De enige opening in de voorgevel markeert de plaats van de ingang. Hier kom je binnen in een lichte hal met meterkast, toilet en voldoende ruimte voor een kapstok. Rechts van de hal bevindt zich een eenpersoons-slaapkamer met een raam in de voorgevel. Omdat deze kamer een raam aan de straatzijde heeft, is dit de minst rustige ruimte van het huis. Deze kamer is bijvoorbeeld geschikt als werkruimte; ook omdat hij direct toegankelijk is vanuit de hal. Eventuele klanten hoeven het privégedeelte van het huis dus niet te betreden.

Vanuit de hal heb je door een glazen deur direct zicht op de patio, de centrale buitenruimte van het huis. Als je rechtsaf slaat, kom je eerst in de open keuken met kookeiland. Daarna kom je in de eethoek met ruimte voor een grote tafel onder een rond daklicht. Naast de eetruimte vind je de zithoek waar plek is voor een bankstel, fauteuils en salontafel rond de open haard.

Direct naast de open haard bevindt zich een deur naar de tweede eenpersoons-slaapkamer. Deze kamer kan bijvoorbeeld dienen als logeerkamer. Direct ernaast is namelijk een badkamer aanwezig met douche, toilet en wastafel.

helemaal rondlopen
Het mogelijk is om helemaal rond te lopen in dit huis. Vanuit de logeerkamer kun je de tweepersoons-slaapkamer ernaast binnengaan via een schuifdeur. Maar die hoofdslaapkamer kun je ook bereiken via de gang direct linksaf vanuit de hal. In de aangrenzende inloopkast kun je alle kleding en schoenen kwijt.

Via de gang bereik je de een ruime badkamer met bad, dubbele wasbak en toilet. Naast de badkamer bevindt zich tot slot een berging met centrale verwarmingsketel, overige technische apparatuur en aansluitingen voor een wasmachine en droger. Als je hierna doorloopt naar de hal, ben je helemaal rond.

grote schuifdeuren
De patio is vanuit het hele huis zichtbaar en toegankelijk. In alle vier de houten puien die de patio omringen zijn grote schuifdeuren aanwezig. Zo kun je naar buiten vanuit de keuken, zithoek, twee slaapkamers en de gang. Je kunt ook gemakkelijk oversteken naar de andere kant van de patio en zo wordt deze buitenruimte als het ware één van de kamers in huis. Op warme dagen heb je altijd een deel zon en een deel schaduw op de patio. En in de winter zal de laagstaande zon juist dieper het huis binnendringen.

De indeling met een groepering van kamers rondom een patio zorgt voor weinig oppervlakteverlies aan gangruimte. Bijna alle ruimten lopen in elkaar over. Er is slechts een kort stukje gang om de berging, badkamer en hoofdslaapkamer bereikbaar te maken.

levensloopbestendig
De patiowoning is een compact huis met een groene uitstraling. Het huis is gemaakt met hoogwaardige duurzame materialen en heeft een goede warmte-isolatie. De gehele woning is gelijkvloers en is daardoor levensloopbestendig; je kunt er blijven wonen ook al word je slecht ter been. En door het besloten karakter met een centrale buitenruimte, is het een natuurlijke oase van rust met een licht hart.

jouw droomhuis?
Ben je geïnteresseerd in deze patiowoning en wil je graag meer weten? Neem dan gerust contact met me op.