Praktisch advies

Wat komt er allemaal kijken bij het bouwen van je eigen huis?

Als je een eigen huis wilt laten bouwen, dan komt er heel wat op je af. De belangrijkste zaken die je zeker zal tegenkomen zijn hier overzichtelijk op een rijtje gezet.

Wat kost het om een eigen woning te bouwen?

Het is natuurlijk heel belangrijk om van tevoren te weten wat het kost om je nieuwbouwwoning te laten bouwen. Grondkosten en bouwkosten zijn belangrijk. Maar er zijn meer kosten waarmee je rekening moet houden.

Wat is een investeringsraming?

Als je je eigen huis wilt laten bouwen, dan is het raadzaam om vooraf een compleet overzicht op te stellen van alle kosten die daarbij komen kijken. Dat wordt een investeringsraming genoemd.

Hoe kun je je woning verbouwen?

Als je eigen huis niet meer voldoet aan al je wensen, dan kun je gaan verbouwen. Bij een verbouwing kun je een aantal onderdelen van je huis aanpakken om je woning weer helemaal naar wens te maken. Hier vind je een overzicht.

Wat doet een architect bij nieuwbouw van je woning?

Voordat de bouw van je woning kan starten, moet bedacht worden hoe je woning eruit ziet. Een architect helpt met vertalen van jouw wensen in een ontwerp en bouwkundige tekeningen. De architect is jouw onafhankelijke adviseur tijdens de bouw.

Hoe helpt een architect bij het interieur van je woning?

Bij de bouw van je woning of bij een verbouwing kan een architect goed adviseren over je interieur. Ook los van een verbouwing kan een architect een interieurontwerp maken. Er zijn verschillende aspecten van je interieur waarover de architect kan adviseren.

Wat is een kavelpaspoort?

Bij de verkoop van een kavel wordt vaak een kavelpaspoort gemaakt door de verkoper. Hierin staan verschillende kenmerken van de kavel op een rijtje. Daarnaast zijn er in dit document regels en randvoorwaarden omschreven voor de bouw van je woning.

Wat is een omgevingsvergunning?

Een omgevingsvergunning voor de bouw van je woning is een vergunning die je aanvraag bij de gemeente voordat je kunt starten met de bouw van je huis. Vroeger heette dit een bouwvergunning en in de wandelgangen wordt dit nog vaak zo genoemd.

Wat is vergunningvrij bouwen?

Meestal heb je een omgevingsvergunning nodig voor het uitbreiden van je woning. Maar voor het maken van een aanbouw, voor een dakkapel of voor een vrijstaand bijgebouw in je tuin heb je in bepaalde gevallen geen omgevingsvergunning nodig.

Welke soorten woningen zijn er?

Er zijn veel soorten woningen. Je kunt ze op verschillende manieren indelen in woningtypes. Hier vind je een overzicht van verschillende soorten woningen met een uitleg per woningtype.