Wie

Erika Lopulalan, architect

Studio Stylo, dat ben ik: ir. Erika Lopulalan architect BNA. In oktober 2013 heb ik dit architectenbureau opgericht. Alle ontwerpen en bijbehorend presentatiemateriaal maak ik zelf. Ik heb geen medewerkers in dienst, maar voor de bouwkundige uitwerking werk ik samen met partijen die daarin gespecialiseerd zijn. Op die manier kan ik alle diensten van een architectenbureau bieden en de kwaliteit van de uitwerking controleren.

Mijn opleiding als architect heb ik afgerond in het jaar 2000 aan de Technische Universiteit Delft, studierichting bouwkunde. Architectuur combineert veel van mijn interesses: techniek, exacte vakken, cultuur en creativiteit. Het is een veelzijdig vak, waarmee ik een concrete bijdrage kan leveren aan de leefomgeving van mensen. Sinds mijn afstuderen werk ik met veel plezier als architect in Rotterdam.

Bij Spring-architecten ontwierp ik tussen 2000 en 2003 mee aan diverse woningbouwprojecten voor corporaties, aannemers en zorginstellingen. Het ontwerpen van woningen is voor mij een belangrijke opgave, omdat het grote invloed heeft op het dagelijks leven van mensen. Het was vaak een leuke uitdaging om binnen alle regelgeving en de financiële kaders iets bijzonders te bedenken voor de nieuwe bewoners.

Van 2003 tot 2013 was ik architect bij Architecten aan de Maas. Daar heb ik gewerkt aan grote gezondheidszorgprojecten, vooral ziekenhuizen. Ook deze opdrachten zijn van groot maatschappelijk belang. De invloed van de fysieke omgeving op het welzijn van patiënten, bezoekers en medewerkers is groot. Belangrijkste vraag bij het ontwerp van ziekenhuizen was voor mij: ‘hoe maak ik van zo’n groot gebouw toch een prettige plek, waar mensen zich op hun gemak voelen en hun weg goed kunnen vinden?’ Een heldere plattegrondindeling en een goed (interieur-)ontwerp dragen bij aan de zogenoemde ‘helende omgeving’ binnen het ziekenhuis.

Bij deze twee bureaus heb ik brede ervaring opgedaan met uiteenlopende projecten en partijen in het bouwproces. In samenwerking met verschillende specialisten met elk hun eigen inbreng kwamen we tot integraal doordachte ontwerpen. Bij ziekenhuizen was het interieurontwerp vaak ook onderdeel van de opdracht. Daardoor kon ik in grote projecten aandacht besteden aan alle schaalniveaus: van structuurplan tot interieurdetail. Voor mijn manier van werken is die brede aandacht vanaf de grote lijnen tot in de verfijning van het kleinste detail belangrijk om te komen tot voor een zorgvuldig doordacht ontwerp.

Kort samengevat noem ik mijn architectuurstijl modern-eigentijds met een warme uitstraling. Ik ontwikkel graag een bijzonder concept dat specifiek past bij de opgave. Zo probeer ik los te komen van standaard-oplossingen, maar altijd met een praktische houding en gevoel voor de realiteit. Daarnaast houd ik van heldere rustige vormentaal, afgewerkt met natuurlijke materialen. Mijn missie is de vormgeving van een mooie, aangename en duurzame leefomgeving – voor mijn opdrachtgevers maar ook voor toevallige voorbijgangers.

Na dertien jaar architectuur bij grotere bureaus, was ik toe aan de volgende stap: mijn eigen architectenbureau: Studio Stylo. Lees verder bij ‘wat’ voor meer informatie daarover.